середа, 27 січня 2016 р.

Цікаві факти про гроші
Грошова лексика
Ми часто вживаємо вирази з грошовою лексикою, але рідко замислюємося над їх походженням.
Сьогодні мало хто знає, що:
         - спочатку назви європейських грошових одиниць (фунт, марка, ліра, крона) були одиницями ваги;
         - слово “копійка” пішло від назви срібної монети, на якій був зображений Георгій Побідоносець із списом в руці;
         - “грошем” спочатку називали велику срібну монету, яка чеканилася в Італії;
         - слово “напартачити” має відношення до грошей: “партачами” в Стародавній Русі називали фальшивомонетників, а “партачити” означало “карбувати фальшиві монети”;
         - вислів “внести свою лепту” походить з Греції і означає внести мідну монету малої вартості як пожертвування;
         - “газетта” – це назва дрібної італійської монети. Рівно стільки в 1556 році коштувало перше друкарське видання міста Венеції. “Газетти” знецінилися сотні років назад, а “газети” схоже, будуть з людством завжди.
Гроші та реклама
Найоригінальніша рекламна кампанія з використанням грошей мала місце в Америці. Для залучення відвідувачів до супермаркету на околиці міста в гармату “зарядили” 8 тисяч доларів і вистрілили в повітря. Найуспішніші ловці літаючих грошей отоварилися в тому ж супермаркеті.
Грошовий пам’ятник
Меморіал зниклим без звістки, присвячений жертвам абортів, є грошовою скарбничкою вагою 156 тонн. У ній знаходиться 50 мільйонів американських пенні.
Гроші і хобі
Найдорожчим хобі, на яке людство витрачає більше, ніж на антикваріат і яхти, виявилося звичайне садівництво!
Грошове безсмертя
У Німеччині з відслуживших своє банкнот роблять добрива для сільського господарства, в Росії – руберойд, в Україні – туалетний папір.
Гроші та інтер’єр
Жартівливий вчинок офіціанта ірландського паба, який приклеїв свої чайові до стінки, послужив джерелом натхнення для дизайнерів інтер’єру. Тепер стіни і стелю паба прикрашають більше 500 000 паперових доларів.
Гроші і творчість
Гроші споконвіків були джерелом натхнення для ювелірів, художників, письменників і дизайнерів. Ще за часів Римської імперії з монет робили оригінальні ювелірні прикраси.
Гроші і фільми
Сценарій американського фільму “Інтуїція” з’явився на світ завдяки китайській традиції писати на паперових грошах свої координати і побажання до шлюбного партнера і запускати банкноти в оборот. Таким чином багато китайців знайшли свою другу половинку.
Гроші й образотворче мистецтво
  Російський художник Анатолій Орлов творить свої картини із старих паперових грошей, американський художник Адріан Фірт створює портрети політиків за допомогою пенні, а його співвітчизник Марк Скай використовує доларові банкноти для виготовлення авторських орігамі.









Гроші і мода
Стодоларові банкноти послужили матеріалом для створення

унікальної вечірньої сукні загальною вартістю 100 000 американських доларів. Її використовували для реклами національної лотереї в Сполученому Королівстві.


Гроші і покарання
Не встигли з’явитися перші гроші, як їх почали активно підробляти. Доля перших фальшивомонетників була незавидною: з ними жорстоко розправлялися. У Стародавній Русі злочинців спалювали, кидали на розтерзання диким звірам, вливали їм в горло розплавлене олово або топили в річці. У Англії фальшивомонетникам відрубували праву руку і статеві органи. Підробка американських грошей загрожувала стратою.
Грошові колекції
Перша у світі колекція монет належала китайцеві, який жив в XIII ст. і зумів зібрати монети, загальною вагою трохи менше 500 кг. Найстаріша монета в колекції нумізмата датувалася 200 роком до н.е.!
Гроші і марнославство

Першим егоїстом, що наказав увіковічнити власний профіль на державних монетах, був Олександр Македонський.